Informatie over mondmaskers

Welke soorten mondmaskers zijn er en wat zijn de verschillen?

In de praktijk onderscheiden grofweg 3 soorten mondmaskers (of mondkapjes, gezichtsmaskers, mondneusmaskers, ademhalingsmaskers etc.):

  • Niet-medische maskers
  • Chirurgische maskers
  • Maskers voor ademhalingsbescherming (FFP).

Tijdens tandheelkundige verzorging vindt er tussen de patiënt en de behandelaar overdracht van deeltjes plaats via de lucht.
In tijd van de huidige coronacrisis (COVID-19) is het van zeer groot belang om te denken aan hoe u uzelf goed beschermt en hoe u vermijdt dat uw patiënten elkaar onderling besmetten.

 

Bij de overdracht via de lucht geldt het volgende:

Overdracht van grotere ‘druppeltjes’: deeltjes groter dan 5µ
Deze deeltjes stoten we uit bij het praten, hoesten of niezen. Deze landen snel in de onmiddellijke omgeving en besmetten zo de oppervlakken in de praktijkruimte én de KNO-slijmvliezen van de tandarts.

Overdracht in kleinere ‘druppeltjes’ (nevel): deeltjes kleiner dan 5µ
Deze deeltjes stoten we uit tijdens het ademhalen. Deze deeltjes kunnen langere afstanden overbruggen én kunnen worden geïnhaleerd door anderen. Goed om te weten is dat: Een deeltje van het coronavirus meet 100-150nm (0,1µ).

Voor de dental professional is vooral de uitstoot van druppels en nevels belangrijk.

 

Niet-medische maskers

Deze niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Ze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.

Chirurgische maskers

Een chirurgisch masker is een medisch hulpmiddel. Het doel van deze maskers is het onderscheppen van druppeltjes van de drager van het masker naar de omgeving. Tegelijk beschermt het ook de drager tegen van druppeltjes die zijn uitgestoten door een ander.

Ze beschermen dus in twee richtingen tegen druppeltjes.
Maar ze beschermen niet tegen de inademing van zeer kleine deeltjes die in de directe omgevingslucht zweven.
De drager is dus niet beschermd tegen de kleine deeltjes. We onderscheiden drie soorten maskers:

  • Type I
    Bacteriële filtering > 95%
  • Type II
    Bacteriële filtering > 98%
  • Type IIR
    Bacteriële filtering > 98% & spatbestendig

In de tandheelkunde worden meestal chirurgische maskers van het type IIR of II gebruikt. De draagduur welke door fabrikanten wordt aanbevolen is zeer moeilijk te vinden: meestal wordt aangeraden om deze maskers na 4 uur te vervangen. Wanneer het masker vochtig is, of bij temperaturen van 40°C of hoger, moet het masker onmiddellijk vervangen worden.
Om kruiselingse besmetting te vermijden, moet men vóór de behandeling van elke volgende patiënt altijd een ander masker gebruiken.

Maskers voor ademhalingsbescherming (FFP)

Deze maskers worden ook wel FFP-maskers (Filtering Facepiece Particles-maskers) genoemd. FFP-maskers zijn maskers voor bescherming van de ademhaling. Ze zijn bedoeld om de drager van het masker te beschermen tegen de het inademen van de fijnere deeltjes die als nevel in de lucht zweven (en die besmettelijke stoffen kunnen bevatten). Ze bieden géén bescherming voor anderen tegen de uitademing van fijne deeltjes door de drager (wel tegen de grotere deeltjes).
Het dragen van dit maskertype is minder comfortabel (thermisch ongemak / moeizame ademhaling) dan dat van een chirurgisch masker.

Er bestaan drie soorten FFP-maskers (op basis van de doeltreffendheid van het filter en de lekkage naar het gezicht):

  • De FFP1-maskers
    Filteren minstens 80 % van de neveldeeltjes (lekkage naar binnen  22%)
  • FFP2-maskers
    Filteren minstens 94 % van de neveldeeltjes (lekkage naar binnen <8%)
  • FFP3-maskers
    Filteren die minstens 99 % van de neveldeeltjes (lekkage naar binnen <2%)

Voor dental professionals is het noodzakelijk om minstens een FFP2- masker te gebruiken. FFP3 is nog beter omdat FFP2 niet beschermt tegen deeltjes van radioactieve stoffen en door de lucht verspreide deeltjes met biologische werking (zoals het coronavirus).

Controleer altijd of het masker keurig aansluit op de vorm van uw gezicht, zonder lekken!
Bij diep inademen, met plastic vel/folie of met de handen als een kom over het masker, moet het masker laatste lichtjes op uw gezicht gaan plakken: dit betekent dat de kans op lekken minimaal is.

Naast het gebruik van een goed beschermend mondmasker adviseren we gebruik te maken van extra bescherming (gezichtsscherm, muts, handschoenen, jas, etc.)

© Copyright 2020 American Dental Trading BV
Alle rechten voorbehouden.